Huawei Smartphones

Huawei Smartphones groeide de voorbije jaren uit tot een internationale speler in IT-diensten, apparatuur voor telecommunicatie en smartphones/tablets. In geen tijd veroverde deze Chinese speler heel wat marktaandeel met uiterst kwalitatieve toestellen die vooral op het gebied van foto’s uitzonderlijke prestaties neerzetten. Omwille van Amerikaanse sancties zijn de mogelijkheden van de toestellen vandaag beperkt, waardoor ze in sneltempo marktaandeel verliezen. Van 2de grootste smartphonefabrikant wereldwijd zijn ze nu ongeveer naar de 7de plaats gezakt.

Producten

Huawei is nog steeds zeer actief in de professionele telecommunicatiemarkt, maar bouwde de voorbije jaren ook een stevig portfolio aan smartphones uit. Sinds 2012 brengt de fabrikant Android- en Windows Phone 8-smartphones op de markt in Europa. De Huawei Ascend D Quad en de Ascend Mate waren zowat de eerste toestellen op de Europese markt. Het huidige vlaggenschip van Huawei is de P-serie. Deze toestellen bieden performante prestaties tegen een betaalbaar prijskaartje. Verder is er ook de Y5P in frisse kleurtjes. Er zijn zowel duurdere als instapmodellen beschikbaar. Vooral op het gebied van fotografie gooien de toestellen van Huawei hoge ogen.

Zoek hier de laagste prijzen:

Coolblue
MediaMarkt
Bol.com
VandenBorre

Het ontstaan van Huawei

Huawei werd opgericht in 1987 in Shenzhen, vlakbij de grens met Hongkong. Ren Zhengfei is de oprichter van het bedrijf dat tot de grootste bedrijven ter wereld hoort. De voormalige ingenieur bij het Chinese Volksleger begon met het maken van telefooncentrales. Al snel was het bedrijf wereldwijd actief. Sinds 2012 is het zowat de grootste speler wereldwijd op het vlak van telecommunicatie. Vandaag de dag is het bedrijf ook zeer actief in de consumentenmarkt met smartphones en tablets. In 2015 werden er voor het eerst meer dan 100 miljoen smartphones verkocht. De voorbije jaren bleef de omzet stijgen en werd de consumentenmarkt steeds belangrijker.

Huawei Smartphones

Aandeelhouders

Huawei is geen beursgenoteerde onderneming. Wie de exacte eigenaar is van het bedrijf is niet helder. Volgens de website is het bedrijf in de handen van de werknemers, maar daar is stevige twijfel over. Vermoed wordt dat de Chinese overheid het bedrijf aanstuurt. Buitenstaanders kunnen dit niet controleren en er zijn nog nooit aandelen aangeboden. Ren Zhenfei, de oprichter, zou amper 1,14% van de aandelen hebben in de holding die in handen is van Huawei Investment & Holding Company Trade Union. Dit is een Chinese handelscommissie.

Alternatieven?

Omzetcijfers & verkoop

Huawei kende de voorbije jaren een enorme groei, maar de Amerikaanse sancties, waardoor ze bijvoorbeeld geen producten van Google meer kunnen aanbieden, hakken er stevig in. In 2019 werd er een recordomzet van 109 miljard gerealiseerd. In 2019 werden er 240 miljoen smartphones verscheept, een stijging van 20% ten opzichte van het jaar voordien.

Ondanks de sancties ligt de onderneming ook in het eerste kwartaal van 2020 een groei van 13% in omzet optekenen. Meer dan de helft van de omzet komt ondertussen uit consumentenelektronica. Toch wordt er alsnog een moeilijke tweede jaarhelft verwacht, de sancties werden immers verlengd.

Adres hoofdzetel

Huawei HQ
Huawei Base, Bantian, Longgang District, Shenzhen, China

Contact Benelux

Huawei Technologies Belgium
Steenweg op Etterbeek 180

1040 Etterbeek