Zoek jij naar Wiko Smartphones? Dit Franse bedrijf mag dan misschien niet de grote naamsbekendheid hebben, ze produceren toch een heel aantal smartphones die wereldwijd gesmaakt worden. Het lage prijskaartje in combinatie met een mooi design en goede functionaliteit, vormen daar de verklaring voor.

Prijzen en promoties voor een nieuwe Smartphone van Wiko:

Coolblue
MediaMarkt
Bol.com
VandenBorre

Het ontstaan van WIKO Smartphones

Deze Franse onderneming actief in smartphones werd opgericht in 2011 door de Franse zakenman Laurent Dahan en 2 partners. Het bedrijf zit al sindsdien in Marseille met de hoofdzetel, al worden de toestellen van het merk wel in China geproduceerd. In Frankrijk is het een groot merk en komen ze zowat na Samsung in het aantal verkopen.. In 2014 betraden ze voor het eerst de Britse markt en sinds 2018 zijn ze in meer dan 30 landen wereldwijd verkrijgbaar. Meer dan 30 miljoen gebruikers bezitten wereldwijd een Wigo en de naamsbekendheid en verkopen groeien snel. Het bedrijf positioneert zich als challenger van de grote en bekendere merken en hanteert ook messcherpe prijzen. Bovendien zet het zich neer als Frans merk, terwijl het om Chinese producten gaat. De low cost prijszetting trekt een prijsbewust doelpubliek aan.

Producten

Momenteel zijn er een 15-tal smartphones op de markt. De View, Sunny, Lenny, Jerry, Tommy en de Y-reeks. Regelmatig worden er nieuwe toestellen gelanceerd die stuk voor stuk de vergelijking met duurdere exemplaren kunnen doorstaan. Al vanaf € 100 kun je een toestel op de kop tikken, wat zeer voordelig is. Ondertussen zijn ze ook op de Amerikaanse markt actief, waar ze met een afzonderlijke reeks uitpakken. De producten worden stuk voor stuk in China geproduceerd en vanuit Frankrijk wordt input gegeven om de toestellen aan de wereldwijde markt aan te passen.

Wiko Smartphone View 5

Aandeelhouders

Boven het merk WIKO hangt een holdingmaatschappij. Deze maatschappij is Tino. WIKO was hier voor 95% een dochtermaatschappij van en sinds 2018 voor 100%. WIKO staat in voor ongeveer 50% van de omzet van Tinno. Analisten beschouwen dan ook eerder als een Chinees bedrijf, met een commerciële zetel in Marseille.

WIKO is een Société par Actions Simplifiées met een kapitaal van 9.750.000 euro.

Alternatieven?

Omzetcijfers & verkoop

In 2018 bedroeg de omzet van het bedrijf om en bij de 15 miljard euro, waarvan Frankrijk verantwoordelijk was voor het merendeel van de verkopen. In 2019 had het bedrijf een marktaandeel van om en bij de 11% in Frankrijk.

Adres hoofdzetel

WIKO HQ

Rue Capitaine Dessemond, 13007 Marseille, Frankrijk

Contact Benelux

In de Benelux heeft het bedrijf momenteel geen zetel. De contacten lopen via Frankrijk en ook de klantendienst is in Franse handen.