Goed nieuws voor alle gamefanaten: de PS5 komt eraan! Op 12 november 2020 is het eindelijk zover. De PS5 belooft sterker te zijn, sneller en naadloos aan te sluiten op de toekomst. Er wordt heel wat fuzz rond gemaakt, maar is het een upgrade van je PS4 of je PS4 Pro waard? Dat ontdek je hieronder!

Design

Zowel de PlayStation 4 als de PlayStation 4 Pro zijn erg gelijkend qua design, hoewel de Pro net wat platter is. De witte elementen van de PlayStation 5 maken deze console heel wat opvallender, hij ziet er dan ook flagrant beter uit staand dan plat. Eerlijk? De PS5 ziet er met zijn weerszijden meer uit als koeleenheid dan een console. Toch is dit ontwerp naar alle waarschijnlijkheid gekozen om de verkoeling te optimaliseren. De huidige PS4 durft namelijk wel eens als een opstijgende helikopter te klinken, en de PS5 zal ongetwijfeld nog steviger draaien gezien de geavanceerde chiptechnologie.

playstation 5 heeft een nieuwe dualsense controller

Processing en graphics

De PS5 maakt een stevige technologische sprong voorwaarts: de verwerkingseenheid en GPU zijn geavanceerder dan die van de PS4-modellen. Alle consoles gebruiken aangepaste AMD-CPU’s, maar de processing van de PS5 is toch wel fel verbeterd. De PS4 en PS4 Pro hebben dezelfde octa-core x86-64 AMD ‘Jaguar’-chipset. De PS5 gebruikt een veel recentere processor, gemodelleerd naar AMD’s octa-core Zen-2 ontwerp, en met 3,5 GHz per core is deze al een heel stuk sneller.

De graphics van de PS5 zijn nóg diverser, hoewel alle consoles Radeon-chips hebben. De PS4 gaat maximum tot 1080p en de Pro tot 4K bij 30 fps. Bij de PlayStation 5 daarentegen kan je rekenen op 4K 60fps-gaming. In de toekomst is er ook potentieel voor 8K-resoluties. Ook zal je van veel nauwkeurigere lichteffecten kunnen genieten, want de PS5 heeft de mogelijkheid om visual ray tracing-technologie te gebruiken. De PS4-modellen zijn jammer genoeg niet compatibel met deze nieuwe technologie.

Geheugen en opslag

De PS4 en PS4 Pro hebben elks 8 GB DDR5 RAM, terwijl de PS5 de lat hoger legt met 16 GB GDDR6. Een enorm verschil in snelheid en de capaciteit om processen te verwerken dus!

Ook in opslag kreeg de PS5 een upgrade. De PS4 en de Pro bevatten 500 GB HDD-opslag, te verhogen met een verbeterde versie naar 1 TB. De PS5 wordt ook geleverd met 1TB, maar deze zal in SSD-technologie zijn. Snelheid troef dus: games worden in seconden geladen, zowel bij het opstarten als tijdens het spelen.

Controller

Na jaren van DualShock-controllers komt er nu een nieuwe controller uit voor de PS5. Deze DualSense-controller ziet er niet enkel anders uit, de technologie is enorm verbeterd om irritaties bij gebruikers weg te werken. Dat betekent een batterij die langer houdt, adaptieve triggers voor de L2- en R2-knoppen, betere controle en zelfs de kleinste in-game effecten zijn voelbaar door de toevoeging van haptic feedback. Helemaal opgaan in de game? Zeer waarschijnlijk dus met de PS5!

Games en accessoires

Jammer genoeg zullen heel wat PS4-games niet compatibel zijn met de PS5, al zal een lijst van een 100 tal games wel werken. Sommige games, zoals Cyberpunk 2077, maken wel gratis updates mogelijk.

De Media Remote keert gelukkig wel terug. Deze speciale afstandsbediening voor de PS5 zorgt ervoor dat je moeiteloos navigeert door de streamingdiensten en Blu-ray.

Home Entertainment

Beter laat dan nooit: Sony heeft besloten om een volledige 4K Ultra HD Blu-ray-speler aan de PlayStation 5 toe te voegen, al heeft de PS5 Digital Edition helemaal geen drive. Alle consoles zullen toegang hebben tot eindeloos veel video- en muziek streaming, waarbij de PS5 en de PS4 Pro in staat zijn tot 4K HDR. De PS4 heeft HDR-mogelijkheden maar is vergrendeld op 1080P.

Prijs

De prijs van de PlayStation 5 is intussen bekend: er gaan twee versies verkocht worden:

  • Playstation 5 met Blue-Ray speler
  • Playstation 5 digital edition (zonder Blue-Ray speler)
  • Bekijk de prijzen hier

De PS4 lijkt dus nog steeds de beste optie voor de mensen met beperkt budget.

Releasedatum van de PS5

19 november 2020 is de officiële release in België.