Vandaag de dag wordt er steeds meer over 5G gesproken. De meeste mensen linken dit meteen aan een upgrade van hun telefonisch netwerk. 5G is de opvolger van de gekende 4G, en dus de snellere en verbeterde versie. De toepassingen die 5G met zich mee zal brengen reikt echter heel wat wijder. De nieuwste generatie draadloze netwerktechnologie zal de wereldwijde connectie verbeteren. 5G heeft het potentieel om fundamenteel nieuwe toepassingen, industrieën en bedrijfsmodellen mogelijk te maken, en onze levenskwaliteit aanzienlijk te doen verbeteren. Onmiddellijke communicatie met hoge datasnelheid en een lage latentie brengt opportuniteiten met zich mee voor nieuwe mobiele toepassingen, autonome voertuigen, slimme huizen en zelfs slimme steden.

5G toepassingen betekent met iedereen verbonden

5G zal ervoor zorgen dat iedereen zich met elkaar kan connecteren. 5G belooft een topsnelheid en ondersteunt een massa aan gebruik van data. Zowel in een drukke stad als op een luchthaven kan je altijd met iedereen verbonden blijven. Ook video’s zullen nog veel meer de norm worden. In 2025 zal de wereld zo’n 173 triljoen gigabytes bevatten. Er zijn dus heel wat meer datacenters nodig om dit vast te houden. Datacenters zullen geografisch verspreid zijn, waardoor het bereik optimaal is en de surfervaring dus ook.

Glasses

Het scherm van onze telefoon zal vervangen worden door glasses. Tijdens het autorijden beschermen deze glasses onze ogen tegen de zon, en tegelijkertijd krijgen we ook informatie binnen over onze omgeving via VR en AR. Ook krijg je hiermee de mogelijkheid om live én 360 graden om je heen te filmen. Volgens voorspellingen zullen er al 48 miljoen smart glasses gebruikt worden in 2021.

Verbinding voor iedereen

Draadloze 5G zal het landschap van breedband-ISP’s en diensten hervormen. Niet alleen snellere smartphones, maar ook nieuwe 5G-diensten zullen ontstaan. In gebieden waar er slechte verbinding heerst, of verouderde kabels heeft, zal 5G razendsnelle internetservices mogelijk maken, zelfs zonder WiFi. Vaste draadloze 5G-toegang is misschien wel het interessantste aan deze nieuwe technologie. Het creëert nieuwe niveau’s van concurrentie tussen providers en ISP’s, dus reken maar op een voordeliger pakket voor je smartphone. Ook zullen er nieuwe services komen met hogesnelheidsverbindingen voor bv. gaming. De kracht van virtual & augmented reality zullen we hier dan ook eerste zien verschijnen. Zo zijn de Finse gaming bedrijven Hatch en Vodaphone gaan samenwerken om ‘s werelds eerste cloud-based gaming platform te lanceren, volledig gebouwd voor 5G. Door de verwerkingskracht achter games naar de cloud te verplaatsen ontstaan er nieuwe kansen. Denk maar aan gigantische realtime games met een onbeperkt aantal spelers in prachtige grafische omgevingen. Bijvoorbeeld Fortnite, maar dan met duizenden spelers. Als deze video-intensieve apps in de cloud kunnen draaien in plaats van op je smartphone, betekent dat je er meerdere kan uitproberen zonder ze steeds helemaal te hoeven downloaden.

Automatisering in de productie

5G brengt de mogelijkheid om productie nog meer én slimmer te automatiseren. Robots kunnen in dienst gezet worden, maar ook de productieketen kan er helemaal anders uitzien. Individuele onderdelen en leveringen kunnen doorheen de hele productie worden gevolgd. Dit delen van gegevens zal de productieketen soepeler laten verlopen. De impact hiervan zal afhangen van industrie tot industrie.

Meer efficiëntie in de landbouw

Ook in boerderijen kunnen er nog heel wat meer processen geautomatiseerd worden. Daarnaast kan het gebruik van sensoren ook heel wat processen verbeteren. Sensoren kunnen ingezet worden om de gezondheid van de dieren te verbeteren. Het verkleint ook de kans dat vee gestolen wordt. Sensoren kunnen daarnaast ook helpen bij het monitoren van gewas- en bodemcondities, waardoor er weer heel wat potentiële problemen kunnen voorkomen worden. Sensoren zorgen dus voor een efficiënter proces, en dat brengt ook meer winst met zich mee.

Vervoer: volledig autonoom rijden dankzij 5G toepassingen

autonoom rijden dankzij 5G techonlogie

5G kan ervoor zorgen dat we binnenkort allemaal in autonome voertuigen rondrijden. Het integreren van een intelligent transportsysteem zou heel wat problemen kunnen elimineren zoals files, vervuilingen en botsingen.

5G maakt de directe communicatie tussen voertuigen mogelijk, waardoor ze elkaar kunnen ‘waarschuwen’ voor veranderende omstandigheden zoals bv. bij een ongeval. Op die manier zouden vertragingen en verkeersopstoppingen zienderogen dalen. Je auto kan namelijk ‘zien’ wat er achter de hoek komt. Hierdoor zal het ook een heel stuk veiliger voor voetgangers worden om zich te verplaatsen. Een autonome auto is namelijk nooit eens even afgeleid.

Auto’s die zich op dezelfde moment in dezelfde richting moeten verplaatsen, kunnen dichter bij elkaar rijden in zogenaamde ‘pelotons’, – en dit zonder te hoeven bumperkleven. Hierdoor kunnen we ons efficiënter voortbewegen én vergroot de veiligheid op de baan.

Ook is er directe communicatie tussen de autonome wagen en de stadsinfrastructuur mogelijk. Zo zou onze wagen geconnecteerd zijn met de sensoren, verkeerslichten, camera’s… die zich op de baan bevinden. Een experiment van enkele jaren geleden door Carnegie Mellon University wijst aan dat slim verkeer de reistijd kan doen afnemen met maar liefst 40%. Maar ook het milieu pikt een graantje mee: de uitstoot van vervuilende stoffen zou zo’n 20% dalen.

VR en AR in de retail

5G opent daarnaast ook nog eens het scala aan mogelijkheden voor retailers. Met 5G kan de consumentenervaring echt een boost krijgen. Alles wordt mogelijk door de naadloze connectiviteit en de extreem snelle responstijden van het netwerk. Er ontstaat ruimte voor innovatieve oplossingen en een zeer persoonlijke betrokkenheid met de consument. De mogelijkheid ontstaat om winkelvoorraden in realtime te volgen. Consumenten kunnen zo naadloos online bestellen en kiezen voor levering aan huis indien hun maat niet beschikbaar is. Slimme schappen, real-time promoties, virtual reality en augmented reality in adaptieve spiegels: de mogelijkheden zijn eindeloos.

AI en machine learning

De grootste beperking van AI momenteel is de beperkte verwerkingssnelheid. 5G zal dus een groot voordeel voor AI met zich meebrengen, aangezien het 10 keer zo snel beloofd te zijn als 4G. Dit brengt ook een positieve impact voor machine learning mee. Gegevens kunnen veel sneller geanalyseerd worden, en de nodige verbeteringen komen automatisch mee.

Samengevat

Welke vorm 5G ook aanneemt in de toekomst: het is duidelijk dat het om zoveel meer gaat dan snellere verbinding voor smartphones. Van verbonden slimme apparaten, tot verbonden fabrieken, naar autonome voertuigen: 5G heeft het potentieel om onze wereld er helemaal anders te laten uitzien.