Sinds begin dit jaar verschijnen er berichten die een link aangeven tussen 5G en het coronavirus Covid 19. Sommige berichten stellen zelfs dat 5G de oorzaak van het coronavirus vormt. In Nederland en het Groot-Brittannië werden er daarom tientallen 5G masten in brand gestoken. Youtube treedt intussen hard op, en video’s die corona en 5G aan elkaar linken worden onherroepelijk verwijderd. In totaal zou het al om zo’n duizenden verwijderde video’s gaan. Experts stellen dat de link tussen 5G en het virus nepnieuws is, maar toch blijven er berichten op sociale media verschijnen. Zou het 5G-netwerk er dan toch voor iets tussen? Of maakt deze crisistijd ons wat paranoïde en gek?

Wat is 5G precies?

5G is de opvolger van de alom bekende 4G. Met deze nieuwe mobiele communicatietechnologie zouden we 100 tot 200 keer sneller en betrouwbaarder kunnen surfen, draadloos bellen, sms’en, enzovoort. Zo zouden we ook meerdere apparaten met elkaar kunnen verbinden.

De mobiele data die via 5G wordt verzonden, gebruikt hetzelfde soort stralen als radiogolven. Het gaat om niet-ioniserende stralen, wat betekent dat er geen kans is om schade aan genetisch materiaal in de cellen (en dus ook geen kanker) te veroorzaken. Toch zijn daarom niet alle risico’s uitgesloten. Niemand weet namelijk welk effect de toename aan straling zal teweeg brengen. Momenteel is er door wetenschappers (nog) niet aangetoond dat 5G een impact heeft op onze immuniteit.

Stralingsangst

Door de uitrol van het 5G-netwerk zal onze wereld nog meer doordrongen zijn van onzichtbare straling. Sommige mensen ervaren dan ook ‘stralingsangst’. Deze mensen beweren dat elektromagnetische straling, zoals wifi, de gezondheid kan schaden. Zo geloven ze dat deze straling kanker, mentale problemen en verminderde immuniteit kan veroorzaken, ook al is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Verder wordt er ook gevreesd voor een verband met alzheimer en onvruchtbaarheid. Daarnaast zijn er ook mensen die zichzelf ‘elektrogevoelig’ beschouwen. Ze voelen zich ziek door de huidige hoeveelheid straling. Een toekomst met 5G lijkt voor hen dan ook niet rooskleurig.

Eerste link tussen 5G en het coronavirus

Wuhan: we kennen deze Chinese miljoenenstad allemaal, omdat het coronavirus hier voor het eerst opdook. Toevallig werd er hier in november 2019 ook een 5G-netwerk uitgerold. Wuhan was echter niet de eerste Chinese grootstad met 5G: hiervoor volgden ook al Shanghai, Peking en Guangzhou, waar er geen nieuw virus opdook. De correlatie 5G Covid 19 was gelegd.

Het standpunt van de 5G-banners

Deskundigen beweren dat het coronavirus afkomstig is van het eten van een vleermuis. Toch zijn er heel wat mensen die hier anders over denken: in China worden al jaren vleermuizen gegeten, en nooit eerder werden er zoveel mensen ziek van. Zij geloven dat het virus door mensenhanden gemaakt werd om (delen) bevolking uit te roeien. Virussen zouden wel eens biologische wapens kunnen zijn. Ook Bill Gates wordt mee in dit idee getrokken, hij heeft namelijk fabrieken laten bouwen om een vaccin tegen het virus te vinden. Bepaalde mensen geloven dat hij via de vaccinaties een microchip wilt injecteren zodat hij de wereldbevolking kan controleren.

Facebook-groepen anti-5G

Hoe zijn deze ideeën dan veelvuldig verspreid? In Nederland zijn er meerdere besloten Facebook-groepen waar mensen die tegen 5G zijn zich verenigd hebben. De grootste groep telt zelfs 35.000 leden. In deze groepen worden dan ook berichten verspreid die de link tussen 5G en het coronavirus lijken aan te tonen.

Verschenen artikels

Een van de eerste suggesties dook eind januari op: de Amerikaanse pulp nieuwssite Rumor Mill News lanceerde een artikel waarin men een verband legde tussen de uitrol van het 5G-netwerk en de uitbraak in Wuhan. Daarin werd gesteld dat niet het coronavirus, maar 5G-straling de opname van zuurstof in het bloed bemoeilijkt waardoor mensen kortademig worden en gaan hoesten.

Maar ook in Vlaanderen schaarden zich heel wat mensen, waaronder ook artsen, zich achter deze theorie. Zo verscheen er een krantenartikel vanuit ‘Het Laatste Nieuws’ waarin een Vlaamse huisarts betogingen tegen de aanleg van het 5G-netwerk organiseerde. Dit artikel werd later weer verwijderd door Het Laatste Nieuws zelf, omdat ze het artikel niet kwalitatief achtten.

Daarnaast werd er ook een screenshot van telegraaf.nl verspreid. Hierin was een artikel te lezen waarin de Zuid-Koreaanse onderzoekers een verband hadden gevonden tussen 5G en het coronavirus. Later bleek dat dit document gephotoshopt werd. Dit artikel is nooit verschenen op de website, maar werd wel veelvuldig verspreid door Niburu, een website die volstaat met andere complottheorieën (bv. illuminati en satanische sektes).

Tenslotte zijn ook filmpjes op sociale media erg populair. Het gaat dan om video’s waarbij zendmasten vernield worden in Nederland en Groot-Brittanië. In Nederland moesten er zo’n twintig zendmasten aan geloven, terwijl het 5G-netwerk daar nog geeneens in gebruik werd genomen.

Het standpunt van de wetenschap

Toch zijn er heel wat partijen die de link tussen het 5G-netwerk en het coronavirus hardnekkig ontkennen. De vereniging van telecomoperatoren GSMA is er daar één van.  Ze verwijzen naar het onderzoek van de ‘Internationale Commissie voor Bescherming tegen Niet-Ioniserende Straling’, dat benadrukt dat er geen risico’s verbonden zijn aan 5G. De radiogolven bevatten te weinig energie om het menselijke DNA aan te tasten. Daarnaast verspreidt het virus zich ook in landen waar nog geen 5G-netwerk gelegd is. Iran, één van de landen die het zwaarst getroffen is door het virus, heeft nul 5G-masten.

Een duidelijke vijand om de pandemie te begrijpen

Hoewel er wetenschappelijk bewijs is dat 5G géén impact heeft op de menselijke gezondheid, zijn er toch mensen die de link met het coronavirus blijven zien. Samenzweringstheorieën doemen wel vaker op in tijden van crisis. Een deel van de bevolking voelt sowieso al wat wantrouwen tegenover de politiek, media en wetenschap. Alles wordt steeds complexer en minder transparant, waardoor men gaat speculeren wie er nu écht de macht in handen heeft. Daarnaast brengt het ook een beetje hoop: indien die 5G wordt weggewerkt, verdwijnt de pandemie en kunnen we allemaal weer ons normale leven hervatten.

“Bij een schokkende gebeurtenis willen mensen duidelijk een dader kunnen aanwijzen.” stelt Jelle Van Buuren, expert complottheorieën van Universiteit Leiden. “Het valt nauwelijks te geloven dat een onhygiënische vleesmarkt in Wuhan een pandemie kan veroorzaken en de hele wereld platleggen. De vertrouwde wereld is plotsklaps verdwenen, niets is meer zeker, en dat schreeuwt om een spectaculaire verklaring. Een complot biedt orde in een chaotische wereld. Het idee dat slechte dingen kunnen gebeuren zonder dat er een doel of schuldige achter zit, dat is een moeilijk te verteren gedachte.”